Het VRIENDEN programma is een protocollair cognitief gedragstherapeutisch programma voor preventie en behandeling van kinderen van 7 tot 11 en jongeren van 12 tot en met 16 jaar met diverse problemen zoals: diverse vormen van angst (sociaal angst, separatieangst, faalangst en examenvrees), depressieve klachten en gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid.
Het programma stimuleert het zelfvertrouwen, versterkt de emotionele veerkracht en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. Het programma is oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing in groepsverband, maar wordt ook individueel ingezet. Dit is afhankelijk van de klachten bij uw kind.

Het VRIENDEN protocol is door Dr. Paula Barrett en haar medewerkers, Griffith Universiteit AustraliŽ, ontwikkeld en is gebaseerd op meer dan 10 jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek. (Zie www.vriendenprogramma.nl).

Zowel het VRIENDEN programma voor kinderen als dat voor jongeren omvat 10 sessies voor kinderen/jongeren plus twee terugbijeenkomsten, met daarnaast een aantal sessies voor ouders. Het programma is toegesneden op kinderen en jong adolescenten, waarbij zij werken uit een aantrekkelijk werkboek. De effecten zijn vaak goed, maar wel afhankelijk van de aard van de klachten en de ondersteuning thuis en op school tijdens en na de therapiesessies.