Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een kortdurende behandelmethode om nare of traumatische ervaringen te verwerken. Het is een relatief nieuwe therapie bedoeld voor mensen die klachten houden nadat ze één of meer ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt hebben. Dit kan een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf zijn. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, een negatief zelfbeeld, (faal) angsten die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
Tijdens de behandeling zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de (nare) beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Ook kunnen tikjes op de handen of knieŽn worden gegeven. Na elke set wordt er even rust genomen en wordt naar ervaringen gevraagd.
De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de (vervelende of schokkende) ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.
Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliŽnt het idee geven even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.
EMDR wordt zowel aan volwassenen als ook aan kinderen, ook hele jonge kinderen, geboden. Bij de hele jonge kinderen is één van de ouders aanwezig, houdt het kind op schoot of zit er naast. Doormiddel van tekeningen of het verhaal dat door de ouder wordt verteld, wordt het kind gericht op de nare herinnering en verder met de afleidende stimulus behandeld. De effecten bij kinderen zijn zeer snel waarneembaar en luchten vrijwel al kinderen erg op.
Wij zijn opgeleid volgens de eisen van de Vereniging  EMDR Nederland waar wij ook als lid staan ingeschreven.

Zie verder www.emdr.nl